Tárlatvezetés a Ludwig Múzeumban

Király Tamás. Out of the Box

A Ludwig Múzeumban átfogó képet kaphatunk Király Tamás több mint három évtizedes pályafutásáról, amely az 1980-as évek elején indult Budapesten. A művész rövid idő alatt az underground színtér emblematikus alakjává vált – nemcsak utcai „divatbemutatóival”, performatív sétáival, hanem New Art Stúdió nevű butikjával is, ahol ruhákat árult az érdeklődők számára.

 

Király Tamás (1952–2013) kiállítása egy olyan művész első nagyszabású retrospektív bemutatója Magyarországon, akinek tevékenysége ellenáll a hagyományos műfaji, illetve irányzatok szerinti besorolásnak. Mindenekelőtt persze az öltözködéshez, a divathoz kapcsolódnak a munkái, de Király felfogásában az öltözködés határterület: a divat, a film, a színház, a performansz és a képzőművészet találkozási pontja. Ruhái egyszerre jelmezek, mobil szobrok, futurisztikus transzformációk, a saját korát megelőző művész jövőbe látó kreációi.

 

Nem az örökkévalóság izgatta, hanem az adott pillanatra és helyzetre kereste a legmegfelelőbb, a ruhák segítségével megfogalmazható választ. A legfontosabb szempont a bemutatókon keltett hatás volt számára, nem az, hogy az utókornak megőrizze munkáit, és a munkái dokumentálását sem tekintette elsődlegesnek. A kiállításnak ezért ennek az izgalmas életműnek a bemutatásánál arra az anyagra kell támaszkodnia, ami fennmaradt, hogy felidézze azt a vizuális atmoszférát, amely Király divatbemutatóira oly jellemző volt.

Tárlatvezetés a Ludwig Múzeumban

A program ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött.
A tárlatvezetésre regisztráció a hungary@humenmedia.com címen.
A tárlatvezetést Sugár Zsófia művészettörténész tartja.

 

Időpont: 2019. 09. 11. 18:30

 

KIRÁLY TAMÁS. OUT OF THE BOX
Kurátor: Tímár Katalin

Helyszín: Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum
1095 Budapest, Komor Marcell utca 1.
www.ludwigmuseum.hu